top of page

Νηπιαγωγείο

Σχέδιο Εργασίας: «Ελλάδα Τώρα και  Άλλοτε»

 

Το  φετινό μας σχέδιο εργασίας  «Ελλάδα Τώρα και  Άλλοτε» ήταν εμπνευσμένο  από την  επέτειο των 200 ετών από το 1821. Μετά την καταγραφή των ιδεών σε ιστογράμματα, ξεκίνησε η επεξεργασία τους,  που αφορούσε τους παρακάτω τομείς:

 

  • Η Ελλάδα μας από ψηλά- Ο χάρτης  της Ελλάδας

Πού βρίσκεται η Ελλάδα στον πλανήτη; Πώς φαίνεται από το διάστημα; Οι εικόνες του δορυφόρου πληροφόρησαν τα παιδιά για τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη και έδωσαν αφορμή για να συνθέσουν τον χάρτη της χώρας μας!

  • Πόλεις –γειτονιές, χωριά και νησιά

Πόλεις μεγάλες και μικρές, νησιά και χωριουδάκια! Ταξιδέψαμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας μας, παρατηρήσαμε τις γειτονιές, τις πόλεις, τα χωριά και τα νησιά, εστιάζοντας στην εξέλιξή τους από το 1821 έως σήμερα και φτιάξαμε τη δική μας γειτονιά σε νυχτερινό φόντο, ενώ μικρά νησάκια και χωριά ζωντάνεψαν στο χαρτί!

  • Η εξέλιξη της ενδυμασίας​

Πώς ντυνόταν ο προπάππους μας; Τι νυφικό φορούσε η γιαγιά μας; Τι φορούσαν τα παιδιά στο σχολείο; Πώς η φουστανέλα και η βράκα έγιναν παντελόνια; Η εξέλιξη της ενδυμασίας από το 1821 έως σήμερα.

Κλικ εδώ για την παρουσίαση

  • Οι αξίες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας  μέσα από το παραμύθι Ντενεκεδούπολη.

Μέσα από τον ασφαλή και οικείο κόσμο των παραμυθιών τα παιδιά προσέγγισαν την αξία της Δημοκρατίας, διαβάζοντας τη «Ντενεκεδούπολη» της Ευγενίας Φακίνου, προκειμένου να κατανοήσουν σε ένα πρώτο επίπεδο τη σημασία και τους λόγους της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Κλικ για την παρουσίαση για τα Ντενεκεδομαθηματικά.

  • Παλιά και σύγχρονα επαγγέλματα

Ο νερουλάς, ο καλαθάς, ο λούστρος, ο γαλατάς και άλλα παλιά επαγγέλματα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους «συστήθηκαν» στα παιδιά, τα οποία τα συνέκριναν με τα σύγχρονα επαγγέλματα. Στη συνέχεια, εμπνεύστηκαν από αυτά και μεταμφιέστηκαν ανάλογα!

Κλικ για την παρουσίαση με τα επαγγέλματα.

  • Ήθη – έθιμα, παραδόσεις (Χριστουγεννιάτικα, Ανοιξιάτικα-Μάρτης, Αποκριάτικα- Σαρακοστιανά, Πασχαλινά)
    Με βάση την αρχή της επικαιρότητας ελληνικά ήθη και έθιμα, με ρίζες από τον καιρό της τουρκοκρατίας και όχι μόνο, αναβίωσαν μέσα από εικόνες, τραγούδια, αφηγήσεις και εικαστικές δημιουργίες των παιδιών! Χριστουγεννιάτικα καράβια, παραδοσιακές λαγάνες, ασπροκόκκινες Μαρτιάτικες κλωστές κ.ά. έφεραν σε επαφή τα παιδιά με πολιτιστικά στοιχεία των τελευταίων 200 ετών.

  •  Ήρωες (φανταστικοί, μυθικοί, σύγχρονοι, καθημερινοί και του 1821)
    Τι είναι ήρωας; Πολέμησε ο Μπάτμαν για την Ελλάδα; Υπάρχουν στα αλήθεια οι σούπερ ήρωες; Υπάρχουν σήμερα ήρωες ανάμεσά μας; Γιατί ήταν ήρωες ο Μιαούλης και ο Κανάρης; Τα παιδιά επεξεργάστηκαν την έννοια του «ήρωα» μέσα από τις πράξεις του και από ψηφιακές παρουσιάσεις. Στη συνέχεια, μέσα από συζήτηση κι επιχειρηματολογία, διαχώρισαν τους ήρωες σε υπαρκτούς και φανταστικούς, για να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης «Καθημερινοί Ήρωες».

  • 25η Μαρτίου 1821
    Το χρονικό της ελληνικής Επανάστασης και οι ήρωες του 1821 ζωντάνεψαν για να «αφηγηθούν» την ιστορία τους στα παιδιά του Νηπιαγωγείου. Η Μπουμπουλίνα, ο Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας και άλλοι γενναίοι του 1821 ενέπνευσαν τα παιδιά μας να συνεργαστούν με τα παιδιά της Α΄ Δημοτικού προκειμένου να συνθέσουν έργα αφιερωμένα στους ήρωες της Επανάστασης.

  • Κλικ για την παρουσίαση του 1821 με τις ζωγραφιές των μαθητών.

bottom of page