top of page

Γυμνάσιο: Σύγχρονες ηρωικές πράξεις, podcast και διαγωνισμός μουσείου Κυκλαδικής τέχνης

articles.jpg

Σύγχρονες Ηρωικές Πράξεις

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Σχολικής και Κοινωνικής Ζωής, και με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, οι μαθητές-τριες της Α΄ Γυμνασίου προέβησαν στη σύνταξη/δημιουργία κειμένων με θέμα τις σύγχρονες ηρωικές πράξεις, εκφράζοντας τις απόψεις τους αναφορικά με τις αξίες και τα
κίνητρα των ηρώων κάθε εποχής. Η εργασία αυτή υλοποιήθηκε στο τέλος της σχολικής χρονιάς, αφού είχε ολοκληρωθεί η μελέτη των βιογραφιών εμβληματικών προσωπικοτήτων της Ελληνικής Επανάστασης μέσω του προγράμματος της Φιλαναγνωσίας και της Ιστορίας. Υπεύθυνες καθηγήτριες ήταν η κ. Σαβουλίδου Ελένη και η κ. Χρυσοσπάθη Αγγελική, υπό την καθοδήγηση της Παιδοψυχολόγου των Εκπαιδευτηρίων κ. Ματθαίου Σμαράγδας.

Podcast-blog-6.jpg

Τα Podcast της Β' Γυμνασίου

Στo πλαίσιo του εορτασμού της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την ελληνική Επανάσταση του 1821, οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου μελέτησαν το μυθιστόρημα «Σουλιώτες» του Μιχαήλ Περάνθη και δημιούργησαν «podcast» (ηχητικά αρχεία). Τα ηχητικά αυτά αρχεία αναφέρονται σε επιλεγμένα αποσπάσματα του βιβλίου, που μας μεταφέρουν μία αντιπροσωπευτική εικόνα της κοινωνίας και των σκληρών αγώνων των Σουλιωτών για την πολυπόθητη ελευθερία. Η μελέτη του μυθιστορήματος έγινε στo πλαίσιo του προγράμματος φιλαναγνωσίας και διήρκεσε όλη τη σχολική χρονιά. Υπεύθυνες καθηγήτριες ήταν η κ. Τεντολούρη Σταυρούλα και η κ. Παναγή Ευστρατία. Αρωγός στην προσπάθεια αυτή ήταν και η υπεύθυνη ηλεκτρονικής μάθησης κ. Ρηγοπούλη Πόπη. Στα Podcast ακούγονται με τη σειρά οι μαθητές: Κοντοπρία Μελίνα (Β’2), Αρσενοπούλου Στεφανία (Β’2), Δρίβας Αλέξανδρος (Β’3), Πραγκαστής Πάνος (Β’3), Νικολόπουλος Παύλος (Β’1), Αμάντου Άννα-Μυρτώ (Β’1).

455.png

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας Γυμνασίου και με αφορμή την Επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, κάθε εβδομάδα γινόταν ένα μικρό αφιέρωμα σε δύο Ήρωες ή Ηρωίδες της Επανάστασης. Μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό οι μαθητές και οι μαθήτριες γνώρισαν εμβληματικές φυσιογνωμίες της Επανάστασης και στο τέλος της σχολικής χρονιάς, εμπνεόμενοι/ες από τα πρόσωπα αυτά, επέλεξαν δραστηριότητες του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και εξέφρασαν τις σκέψεις τους για καθημερινές ηρωικές πράξεις, όπως ο εθελοντισμός, η φιλία, η συντροφικότητα κ.ά. 

bottom of page