top of page
Η τέχνη υμνεί την επανάσταση

"Η Ελλάς ευγνωμονούσα"
Θ. Βρυζάκης

Βιογραφίες
Σπουδαίες μάχες

η μάχη στα Δερβενάκια

ΕΛΕΥΣΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

 

Με τον ερχομό του Καποδίστρια, ο Μιαούλης αντικατέστησε τον Κόχραν, ο οποίος είχε φύγει κρυφά για το Λονδίνο. Η κύρια αποστολή που του ανατέθηκε ήταν η πάταξη της πειρατείας, η  οποία βασάνιζε την ελληνική κυβέρνηση αφού η Ελλάδα γι' αυτό το θέμα γινόταν συχνά στόχος των εφημερίδων στο εξωτερικό. Μέσα σε λίγους μόνο μήνες κατάφερε να καταστήσει ασφαλή τα ελληνικά χωρικά ύδατα πατάσσοντας την πειρατεία.

 

ΝΑΥΜΑΧΙΕΣ

Τον Σεπτέμβριο του 1821 κατέστρεψε το στόλο του Καρά-αλή. Στις 20 Φεβρουαρίου 1822 αντιμετώπισε τον τουρκικό στόλο στην ναυμαχία της Πάτρας και θριάμβευσε ενώ έλαβε μέρος στις ναυμαχίες της Χίου,των Σπετσών, των Ψαρών,του λιμανιού της Μεθώνης και της Σούδας. Ίσως η μεγαλύτερη στάθηκε η ναυμαχία του Γέροντα όπου επικεφαλής 70 πλοίων και 6.000 ναυτών κατανίκησε τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο σώζοντας την Σάμο.
Στις 20 Νοεμβρίου 1825 "έσπασε" τον τουρκικό αποκλεισμό και εφοδίασε την φρουρά του Μεσολογγίου με τρόφιμα κι πολεμοφόδια.

 

ΜΙΑΟΥΛΗΣ-ΚΑΝΑΡΗΣ

Ο Μιαούλης έκρινε εύλογον να καλέσει από την Σάμο τον Κανάρη με το πυρπολικό του. Στις 30 τού Μάη, προχωρά πρώτη ή φρεγάτα και αρχίζει φωτιά.

Καθώς απλώθηκε καπνός, ο Κανάρης, κάτω από πυροβολισμούς των καραβιών και του κάστρου, κολλά το μπουρλότο του στην πλώρη της κορβέτας και το ανάβει. Μα οι τουρκικές φελούκες κατορθώνουν να αποτραβήξουν το πυρπολικό. Η κορβέτα είχε για την ώρα σωθεί.

Ο Μιαούλης τότε, αδιαφορώντας για όλα, προχωρεί και της αδειάζει μια ομοβροντία με τα 32 κανόνια της μιας πλευράς της φρεγάτας του. Ή "Ελλάδα" μανουβράρει και αδειάζει μια δεύτερη ομοβροντία με τα κανόνια της άλλης πλευράς. Μία τρίτη ομοβροντία αποτελειώνει την κορβέτα. Το δικάταρτο όμως είχε γλιτώσει. Οι Τούρκοι το κάθισαν στα ρηχά. Την άλλη μέρα, αφού αλάφρωσαν το φορτίο του, το ξανασήκωσαν. Μα η «Ελλάδα» ζύγωσε και με μια μόνη ομοβροντία το βύθισε.

bottom of page